torsdag 2 augusti 2012

Kultur tur 2 Renoverat och patinerat

Trodde du var i Mellerud ! 

Nu har vi varit utomsocknes igen, nu var det inte bara grannkommunerna utan ett nytt landskap.
Givetvis det landskap som Galenskaparma gjort sketch på: Dalsland. Vad bjuder då detta landskap på? Sverige i minityr brukar det kallas. Dagens tur riktades på motorhistoria. Målet var Ed´s MC o Motormuseum, väl värt ett besök.
Racinghörnet på Ed´s Motormueum.
 En MC-förening har samlat och lånat in klassiska motorcyklar, motorsågar, aktersnurror, mopeder, cyklar och Radio/Tv grejer. Allt väl dokumenterat och snyggt exponerat i en stor källarlokal under Systembolaget. Det mesta från sekelskiftet till det  fluffiga 80-talet fanns med. Från Wanderer till Honda Turbo, Ducati Cucciolo till Cresent Superchamp, åsså Evinrude, Johnson osv.
Utombordare som kräver "rätta knycken"
Nu var det lunchdags och en promenad på 3 min så hade vi gå igenom utbudet av matställen och landade på Ed´s Restaurang. Långt E skall det vara i Dals-Ed. Lite soppa i hojarna och 164:an mot Bengtsfors, söderut förbi Älgparken, vänster mot Dingelvik. Någonstans på vänstersida vägen där ängarna tar slut låg en gång Dalslands ring. Verkligheten och google maps är inte alltid lätta att tyda samman. Hursomhelst var jag lite besviken att  inte få span på det lilla stycke asfalt som skall finnas kvar. Får nöja mig med Jörnmarks bilder ett tag till. På tal om honom så är tyvärr dalsland ett mecka för de som diggar övergivna hus och industrier. Något man inte kan undgå när små samhällen passeras. Passeras måste även Brufjällsvägen, sveriges bästa MC-väg enligt GP. En orgie i kurvor och krön, likt en bergodal bana.
Vi fick även glädjen att rejsa med rälsbussen (Fiat Y1) från Högbyn till Håverud. Vi vann.
Håverud med sluss och akvedukt.
 I Håverud och Dalslands kanal var full aktivitet. Tyskar slussades upp och danskar ner. Akvedukten innehåller 33000 nitar, hur många bultar finns det i Ölandsbron?* Vi kör vidare och håller oss öster om 45:an från Mellerud söderut. Alltid nån mil till Brålanda, men smalt och härligt krokigt.
Är det Bertil från Bullarebygdens Bayerische?

Ett litet stopp utmed vägen fick oss att kolla till Slussområdet i Trollhättan också. Klart fetare slussar och dessutom veteranträff. Bilar, bågar och mopeder. Renoverat och patinerat från T-Ford till Mustang. Givetvis SAABar samt lite udda skapelser. Resan hem fortsatte öster om 45:an på fina slingriga småvägar genom Risveden och Härskogen.
Brevet till lillan.
Vad har vi då fått se på resan:
Tre tranor på var sin sten.
Ett nerbrunnet hus.
Diverse roadkill.
Bre mosse (Nya Dalslands ring?)
Dals-Ed med MC-museum.
En Älgfarm (skymtade en älg)
Dingelvik (utan att se Dalslands ring)
Brufjället
Håverud med sluss och akvedukt.
Slussområdet i Trollhättan.
Veteranbilar mm.

Turen blev drygt 40 mil i skön temperatur och gick som följer: Bollebygd-Ödenäs-Alingsås-Sollebrunn- St Mellby- Främmestad- VäneÅsaka- Trollhättan- Frändefors- Stigen- Bäckefors- Dals Ed- Dingelvik- Dals Långed- Högbyn(Tisselskog)- Håverud- Mellerud- Järn- Gestad- Trollhättan- Gärdhem- Upphärad- Lödöse-Skepplanda-Sjövik-Gråbo- Lerum- Härryda- Bollebygd.  

Värt att notera: Detta var nog gränsen för en    endags Kultur tur. Huvudet var inte på topp på slutet, ett tag trodde jag att jag "brutit röven" på den hårda sadeln. Sen vetefan om det går att ta in så mycket kultur eller om det räcker med endast en odödlig romans av Ceasar Silverhäuzer för att mätta behovet. (eller ett par nya extraljus)

*Svaret på frågan är enligt Badboy Rune och Rudeboy Stig i Rub a dub: 7 428 954 st bultar.                                                                         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar