söndag 19 augusti 2012

Kulturtur 3, Fanny o Alice Zander


Borås, oj!

Nu var det ju inte som för Manhattan Lärka att vi åkte till Borås, snarare runt. Målet för Kulturtur 3 var gården Lönnarp nordost om Ulricehamn. Platsen där Colin Nutley spelade in de landskapspornografiska filmerna Änglagård. Bara en utlandsfödd kan illustrera vårt rikes rikedomar på detta sätt. Vi infödingspuckon ser inte skogen för alla träd. Vi reser från A till i bästa fall B på kortast möjliga tid och tråkigast möjliga sätt.
Årås Säteri
Årås kvarn
Men bortom allfarvägen finns idyllen, äventyret och pärlorna.
Likt Zac i filmen drog Tassen fram med sin Harley på grusvägarna genom landskapet.
Förbi gamla spinnerier i Fritsla, en nerlagd bensinstation i Hillared, ut till Torpa Stenhus och Hofsnäs. I Gällstad var det stort pådrag och mer kärringar än vanligt på Kärringarallyt. Extra öppet och säkert extrapris. Till vår glädje var det även extra öppet på BOLA i Köttkulla. Äntligen fick Tassen sina ullstrumpor. Jag köpte ett par strumpor som nog kan bli årets Crossnackis, men den som väntar får se.

Som han går på i ullstrumporna...
På små krokiga vägar kom vi till Liared och Årås Kvarn. Så pittoreskt att man rent av mår illa. Inbäddat i gammal lövskog mellan två sjöar. Här finns vandrarhem och dansbana också. Detta skulle visa sig vara så nära Änglagård vi kom. Lönnarp var avlyst från trafik. Men jag kan tänka mig att cykla runt i trakten någon gång. Här fanns ju Bed & Bike.
Resten av resan gick via "tre små rätter" i Ulricehamn till Varnum och Sparsör. Kollade lite på lilla M som spelade fotboll innan sista etappen över Hedared och Töllsjö tog oss hem. Dagens Kulturtur gick i vackert väder på ovanligt mycket grusvägar som dessutom inte var enskilda. Turen blev ca 26 mil. Testade en App som skulle ge hela turen på karta, med bilder, koordinater etc. Tror jag skall forska lite till på det innan det kommer ut. Det gick halvbra. Halvbra blev även försöket att filma delar av sträckan. Det ser okej ut men moppen låter för täskigt på filmen. Redigera med fräck musik kan hjälpa.

Turen gick som följer: Bollebygd, Hyssna, Seglora, Fritsla, Skephult, Sexdrega, Hillared, Dannike, Hofsnäs, Finnekumla, Vegby, Gällstad, Köttkulla, Strängsered, Liared, Kölingared, Lönnarp(Änglagård), Dalum, Ulricehamn, Hökerum, Varnum, Sparsör, Bredared, Hedared, Töllsjö, Bollebygd.

Annars då?

Vännerna materialar upp sig inför cross-säsongen. Lätta tubhjul är hårdvaluta just nu. Medans de limmar tuber ligger jag på soffan och hittar formen. Eller...skall mina nya strumpor räcka inför hösten? Träna kanske skall prövas igen. Faktum är att jag fått sån där läskig inspiration att träna och det verkar funka också.
Säkrast att lägga locket på och mörka nu.
Till sist får väl dagens inlägg sammanfattas med nya sätt att se världen, Borås, oj!
Förresten, rubriken är namnen på mor och dotter i filmen Änglagård. Läser man ut det snabbt så härleds namnen till en Ingemar Bergman film. Kultur så det förslår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar